15 oktober: naar Den Haag

image

In het Zeeheldenkwartier zit een van de leukste kinderboekwinkels van Den Haag. Een goede plek voor een stapeltje Groene Hand boeken. Zeker omdat ik de 15e voorlas op de Spiegelschool, vlakbij. Een heel internationale school, met expat- en ambassadeurskinderen, maar ook met kinderen van Syrische vluchtelingen. Ze waren bijzonder geïnteresseerd in informatieve boeken. Geschiedenis, dieren, natuur en techniek, dat vonden ze eigenlijk het leukst. Eén jongen had een klacht: er waren geen verhalende boeken over techniek. Dat zou hij zó graag willen! We hebben een nieuwe Jules Verne nodig!

13 en 14 oktober: egels en een fijne stoel

image  image

Op de Montessorischool Buiten Wittevrouwen in Utrecht las ik voor in drie groepen 5/6. Een groep was heel creatief met boeken. Mijn telefoon was ik vergeten, dus geen eigen foto, maar zo ongeveer zagen ze eruit. De leukste vraag van de dag: ‘Moet je als schrijver je eigen boek eigenlijk leuk vinden?’

Op de Hannie Schaftschool trof ik enorme klaslokalen, en de fijnste voorleesstoel tot nu toe.

Bijzondere groep op 12 oktober

image

Juf Annemarie van groep 5B van de Fabritiusschool in Hilversum was al heel ver met voorlezen in Het beeld van Raban. Deel 1 kende de hele  klas al. Voor mij extra leuk: nu kon ik een keer voorlezen uit deel 2, en praten over het verhaal achter de (echte) Groene Hand. Hier hoefde ik immers niet bang te zijn om de clou van deel 1 te verklappen. De kinderen hadden ook nog briefjes voor me gemaakt. Superleuk om te lezen! In groep 5A was het ook heel gezellig. Daar hebben we overlegd over hoe je een boek maakt.

Tegenstelling èn overeenkomst

imageimage

Wat een tegenstelling! Op donderdag 8 oktober las ik voor op de Vondelschool in Bussum, in een klassiek oud schoolgebouw. Vrijdag 9 oktober was ik op de Roelof Venemaschool, in een gloednieuw, ultramodern gebouw. Maar op beide scholen veel kinderen die graag zelf boekjes of strips maken. Juf Caroline van de Vondelschool mailde me achteraf: ‘Later, in de pauze, zag ik een aantal jongens fanatiek schrijven. Ze vertelden dat ze samen gingen afspreken om er verder aan te schrijven … heel mooi!’ Hieronder nog een foto die juf Caroline me stuurde.

vondelschool groep 5b 2

De Groene Hand in Friesland

In groep 7/8 van cbs Op de hoogte

In groep 7/8 van cbs Op de hoogte

Wat staat er allemaal op het programma voor Kinderboekenweek? Ik ga voorlezen op een heleboel scholen. Hieronder lees je het laatste voorleesnieuws.

De dag vóór de start van de Kinderboekenweek begon ik al, op cbs Op de hoogte in Burum, Friesland. Van groep 7/8 tot groep 1/2. Hartstikke leuk! En ze waren nog verkleed ook, omdat het juffendag was. Het thema: Raar maar waar. In kinderboekenweekstijl dus!